torsdag 11 november 2010

Orkidé-tips...

Denna bild är tagen i november förra året.


Ville bara visa er dessa fantastiska småblommiga orkidéer. De brukar kallas för brudorkidé på svenska och phalaenopsis på latin.
Jag köpte hem 4st av dem, i början av februari år 2009. Då var de fulla med knoppar och grenar, sen blommade de hela våren, sommaren och hösten, samtidigt som de utvecklade nya grenar och knoppar. De passade på att ta en liten paus under julveckorna, för att sedan börja blomma lika rikligt det här året.
Nu under sensommaren och hösten tog de en liten paus och bildade en massa orkidé-bebisar, nya grenade stänglar och knoppar. Så nu hoppas jag på att de ska blomma så här fint till jul.

De har varit helt otroliga alla fyra, jag har aldrig haft några orkidéer som har blommat så flitigt förut. Inte kräver de så mycket till skötsel heller. De små knepen jag har är bara att välja rätt (vad det gäller plantor, krukor, placering och temperatur).


Mina bästa orkidé-tips är:
 • Köp en kraftig och frisk planta som redan från början är grenad (då grenar den sig säkert i framtiden också).
 • Vill du ha riklig blomning? välj gärna en småblommig sort, då de oftast får fler blommor än de storblommiga. En annan fördel med småblommiga, är att de oftast inte blir så långa heller. 
 • Väl hemma ställer du den i ett ljust fönster, (men inte i för stark sol under sommaren). Mina bor i ett ljust österfönster och ett skuggat söderfönster.
 • Ställ dem gärna i vida krukor så de får in så mycket ljus på rötterna som möjligt. Jag har så passa breda krukor att jag får plats med ett par fingrar mellan inner och ytterkrukan. 
 • Vattna med rumstempererat vatten ca en gång i veckan. Orkidéer är väldigt tåliga, så det är inte hela världen om man råkar missar någon vattning.
 • Ibland brukar jag ta lite vatten från mitt akvarium. Då får de rätt temperatur samtidigt som de får lite näring. Det finns annars speciell orkidenäring att köpa, som du tillsätter samtidigt som du vattnar.
 • Om din orkidé slutar blomma: Göm den då bakom en gardin, slå på den vatten ibland och glöm bort den för en stund. Låt den få sin vilotid och återhämtning. När du minst anar har det kommit en ny stängel med små knoppar, jag lovar... 

Lycka till nu med era orkidéer. Hoppas att någon av er får lite nytta av mina små tips. 
Ha en bra kväll.
Kram  

1 kommentar:

 1. Nu har jag hittat dig. Vilken underbar sida. Kram
  Marie-Louise

  SvaraRadera