tisdag 11 juni 2013

Snälla kan ni hjälpa mig med kökstips???

Hej på er.

Här hemma sitter jag och skissar, suddar, ritar och planerar kök.


Jag vill ha ett riktigt lantkök, med pärlspont på väggarna, en praktisk köksdel och en skön matplats. Vid matplatsen vill jag ha stora inglasade partier med ljuvliga spröjsade fönster. Inbyggda vitvaror. Kanske en lös köksö av någon form. Jag vill att spisen skall stå i ett hörn och så vill jag ha ett stort skafferi som man kan gå in i, med massor av förvaringsmöjligheter.

Ser framför mig ganska precis hur jag vill att köket skall vara, trots det så är det många frågor. Fördelar som vägs mot nackdelar och självklart så är det ju en kostnadsfråga.

Snälla ni, kan ni hjälpa mig???

Vad är era bästa kökstips?
Ni som har renoverat era kök, vad rekommenderar ni?
Vad är ni mest nöjda med i era kök och vad gjorde ni för missar när ni renoverade?

Vad skall man välja för spis?? Kan ni rekommendera någon?
Vad har ni för erfarenheter av olika bänkskivor, ek, laminat, sten, 
Själv är jag så sugen på att gjuta egna betongbänkskivor, Är det någon av er som har gjort det, vad har ni för erfarenheter av det i så fall??

Är inne på en porslinsho, tycker det är jättesnyggt. Ni som har det, är ni nöjda??

Vad har ni för golv i era kök? Lättstädad plastmatta eller snygga trägolv??

Oj här kom det många frågor.
-Är såååå tacksam över alla tips jag kan få!

Så snälla ni hjälp mig...

KRAMAR 
Ida

4 kommentarer:

 1. Hallå där tjejen!

  Åh, va spännande att planera ett nytt kök!! Ser att du ritar det själv, imponerande!
  Vi har ett IKEA.kök och använde deras program för att rita köket. Jag vet inte hur det funkar, för det gjorde min man. Jag gav bara order om vad jag ville ha, typ;-)
  Alltså, vårt kök är IKEAS Lidingö. Vi är jättenöjda med köket och IKEAS service, det har funkat klockrent allting.
  Vi valde inte IKEAS vitvaror utan valde Siemens rakt igenom utom köksfläkten som är en Cylinda.
  Vi har induktionshäll, som jag tycker är en mänsklig rättighet. Ugnen är varmluft med specialbeläggning så man kan bränna av den när man ska rengöra, vilket är underbart, inget mer skrubba flottig ugn. Vi har teleskop för plåtarna vilket jag också rekommenderar, lätt att dra ut när man ska kolla en gratäng eller kaka.
  Placera ugen i bänkhöjd om du kan, det är så otroligt underlättande.
  Jag tycker det är jätte fint med öppen förvaring, men inte för mycket, det blir kladdigt i ett kök.
  Vi har en platsbyggd gammaldags hylla som min pappa har gjort och sen lämnade vi in den på lack så den blev samma kulör och glans som på luckorna.
  Vi har ekbänkskivor, vilket jag tycker är supersmidigt. Inte alls svårt att hålla rent. vi oljar in dem ca en gång om året.
  Vi valde även extra djup på bänkskivorna, det är super! Lite mer jobb så klart eftersom man måste sätta en regel och sen fästa skåpen i den, men värt det när man ska baka och behöver lite mer utrymme.
  Sten är sååååååå fint, men där satte ekonomin stopp här.
  Vi har trägolv, enstavs ekparkett från Kärhs, snow tror jag det heter. Vi har även träpanel i taket, dock inte pärlspont där för det hade blivit för mycket. På väggarna har vi pärlspontskivor, såååååååå smidigt. Slår sig inte nånstans och jättelätt att måla på. Jag målade det en gång med grundfärg och sen två gånger färdigfärg. Vi valde en ljust ljust grå nyans där.
  Tänk på belysningen. Det är det enda jag ångrar. Gillar inte våra spottar, de ska vi byta ut i sinom tid, nu är det lite annat som måste prioriteras först.
  Tror nog jag hade valt porslins idag, men det ville inte min man, det skulle vara praktiskt;-)
  Satsa på detaljerna, de gör så otroligt mycket. Vi valde porslinsknoppar från gysinge, kaklet är ett look-a-like gysinge men vårt är från svenska kakel.
  Min man gjorde allt själv utom viss el och så tog vi in hjälp med kaklingen. Det gjorde de på en dag liksom!!
  Ett annat tips är att ta in en städfirma när man börjar bli klar. För då är man rätt slut… Och börja städa massa byggdamm då med, det rekommenderar jag verkligen. Det är en liten summa i det hela och sååå värt det. Man vill ha energi kvar till piffet och allt som ska in i skåpen och organiserandet och det där :-)
  Bänken vi har i köket är byggd av fläktskåpsstommar, sen gör man om luckorna till lådfroner, ikea har lösningen på det mesta;-)
  Apropå laminatbänkskiva så hade vi det i lägenheten innan, men det blir märken om man ställer något lite ljummet på den, även om de säger att man kan det…
  Fråga gärna om du har andra frågor:)
  Lycka till med planerandet nu!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Hej

  Vad kul att du kikade in hos mig igen

  Jadu det där med kök är inte lätt då man vill få det perfekt med tanke på kostnaderna.
  Vi satt hemma och planerade vårt genom Ikeas homeplanner, det tog lite tid men lätt att förstå och när man fått in allt då är det toppen. När vi skulle beställa kom ikeas personel och föreslog lite annat också och det lät ju bra, lätt att hoppa på tåget när man står där MEN jag hade ångrat mig idag om vi tog deras förslag, vi hade ju allt klart hur vi ville ha när vi kom dit. Men många gånger löser de problemen för en med. Vi har även delar av kök i tvättstugan som vi gjorde om.

  Vi har Lidingö och är supernöjd, vet två kompisar som har ståt och eftersom det inte har en ytterlist ovanpå ribborna har de nötts lite i kanterna när barnen tar dit stolar och ska hjälpa till mm. Sen har de även porslinshoar som de idag ska byta. Tyvärr har de med åren färgat från matrester som tomat mm. Inte kul med tanke på ytskiktet som ska finnas på, men de kanske är bättre nu än för några år sedan. Men man vill ju kunna slafsa runt;)
  Vi har haft inoljade ek tidigare men det hjälpte in, ringar efter glas som stått och andra fettfläckar som inte går bort om man inte slipar ner och oljar om. Vi ville inte hålla på så därför blev det laminat denna gång och toppennöjd. Visst skulle man vilja ha betong ibland men när barn är äldre isf.
  Vi valde överskåp men tänkte ta hyllor, nöjd idag då hyllor kan man istället ha på andra väggar i köket och det hade blivit så opraktiskt. Men det beror ju helt på hur stort kök man har samt hur man är själv och det här med förvaring. Man behöver verkligen massor med förvaring, det är en sak som är säkert.
  Spisen är toppen i hörnet, vi byggde upp en hylla bakom ca 1dm upp och där har jag massa gottigt i en trälåda. Brukar även ha värmeljus på vintern, så mysigt med tanke på att allt är kaklar runtom. Vi ville inte ha några höga skåp förutom kyl och frys så vi valde att ha ugn under spis och micro i ett av väggskåpen. Det viktigaste för oss var stora bänkytor och öppet utan högskåp. Kyl och frys placerade vi i hörnet mot fönstren. Vi köpte inga vitvaror förutom micro på ikea, blev rekommenderade det. Har hört att fläkt mm inte är så bra kvalité men vet inte om det stämmer. Vi har Miele kyl och frys. Vi har även en lös köksö för att kunna ta bort lätt om man vill någon annan gång.
  Eftersom vi rev ut rubb och stubb i köket och gjorde om allt så gjorde vi det mesta själv (förutom el mm) och när det är tomt var det lite lättare att se hur man ville ha det. Älskar våra väggskåp med glasrutor som spottarna ska upp i snart. Glasskivorna i dem är något som man var lite orolig för i början men nu är de som vanliga hyllor, de är så starka. Vi har inte heller satt någon list under väggskåpen, det var lite för småplåttrigt för vår del.
  Men något vi ångrar är att vi inte satte fler vägguttag, vi satte tre men skulle ha satt ett till. Man kan inte heller där få för många och det enda jag tänkte på då var att de var fula och inte skulle synas. Men man behöver dem mer än man tror.

  Hoppas det går bra med planeringarna. Ritningarna ser ju toppen ut. Man får mycket för pengarna om man väljer ikea. Så otroligt hållbara kök.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 3. låter mysigt med lantkök.hittade till din blogg via en annan

  SvaraRadera
 4. Ser ljuvlig ut! Välj inte laminat, de tål värme dåligt och ser lätt smutsiga ut... Gjut egna betongbänksskivor det är ju sååå snyggt! Vet dock inte hur tåliga de är!? Kram

  SvaraRadera